Project omschrijving

Geschiedenis Drogisterij Boerhaave Haarlemmerstraat 68 Leiden

In het begin van de twintigste eeuw hebben de dames Annie en Marie Beukers een handel in drogerijen, specerijen, chemicaliën, verfwaren parfumerieën, borstels en toiletartikelen in een winkel op de Haarlemmerstraat 70. De dames raken op leeftijd en zoeken een opvolger. Die vinden zij in de dan 37 jarige Simon Broerse, geboren in Monnikendam in 1870. Hij ontpopte zich als een leergierig baasje en wilde apotheker worden. Helaas moet hij door de vlektyfus zijn studie opgeven. In apotheek Sanders aan het Rokin in Amsterdam en apotheek Hulp der mensheid in Den Haag wordt hij opgeleid tot apothekers assistent. Hier leert hij moeilijke recepten bereiden, zalven maken en pillen draaien.

In mei 1907 dragen de dames de zaak aan hem over. In 1901 trouwt hij met Henrica Smit. Deze bevallige dame werkt bij de familie Broerse in de huishouding. Zij krijgen vier dochters Rie, Jo, Truus en Greet. De deskundigheid is tot ver in de omgeving een begrip. Werkelijk alles wil hij over de grote Boerhaave weten. Zelfs zijn winkel vernoemt hij naar de geleerde professor.

Toen hij bijna 70 was kwam zijn oudste dochter Rie in de zaak. Toen zij in 1941 een eigen zaak in Wassenaar begon, kwam zijn jongste dochter Greet hem helpen. Zij had in 1939 haar apothekersassistente diploma gehaald. Samen met haar vader maakte zij recepten voor het Elisabeth ziekenhuis. Tevens diende de zaak als een soort tussenhandel voor de kleinere drogisterijen. Tijdens de oorlog kwam er de wet op de Magistrale Receptuur. Recepten mochten alleen nog maar in de apotheek bereid worden en voor de drogist was een diploma verplicht. Greet haalde direct dit diploma.

Lees verder op onze site