Dorp in oorlog in Voorschoten

Officieel is het jubileumjaar al op 31 augustus in Terneuzen geopend, maar op 5 mei 2020 wordt in heel Nederland stilgestaan bij de bevrijding in 1945. Zo ook in Voorschoten waar in het museum  een speciale tentoonstelling met de titel Dorp in Oorlog is ingericht. De tentoonstelling is te zien tot eind mei.

In de expositie Dorp in Oorlog worden oorlogsherinneringen tentoongesteld. De expositie laat het dagelijks leven zien van Voorschoten tijdens de oorlogsperiode. Zo werden tijdens de oorlog schoolgebouwen in Voorschoten gevorderd voor de huisvesting van militairen, opslag van goederen, een noodhospitaal of een gaarkeuken. Onderwijzers en leraren liepen het risico ingezet te worden in de oorlogsindustrie, evenals de oudere leerlingen. Toch ging het onderwijs door. In huiswerkklassen, of in noodlokalen. Soms was dat heel openlijk en soms in het geheim zoals op de expositie is te zien.

Voorts zijn er veel voorwerpen te zien die door Voorschotenaren zelf naar het museum zijn gebracht voor deze speciale tentoonstelling. Leuk dus voor inwoners van het dorp, maar ook voor mensen elders uit de regio. 

Museum Voorschoten is gevestigd aan de Voorstraat 17. De toegang is 4 euro per persoon, kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief