'Trekken maar'

Trekschuiten waren hét openbaar vervoer van de 17e en 18e eeuw. De aanleg van de Haarlemmertrekvaart in 1656 zorgde voor een snelle en comfortabele verbinding (inclusief nachtboot) tussen Leiden en Haarlem. Een deel van deze historische snelweg loopt door Oegstgeest. Stap eens in de schoenen van vroegere reizigers en volg deze bijzondere vaarroute.

De Haarlemmertrekvaart begint in Leiden. Daar loop of fiets je vanaf de Haarlemmerweg zo richting Oegstgeest, waar de weg al de naam Haarlemmertrekvaart krijgt. Via de Kwaakbrug steek je de trekvaart over en heb je opeens het water aan je rechterzijde. Vlak voor de brug heb je een mooi uitzicht op het Landgoed Oud Poelgeest, waar ooit de beroemde Herman Boerhaave een deel van zijn plantencollectie liet groeien. Een prima plek om even aan te doen, want hier wandel je door het bos rond het kasteel en staan bankjes om eventueel al wat uit te rusten. 

Na de Kwaakbrug loop je verder langs de Trekvaart. Wat ooit een jaagpad was, waar de paarden de trekschuiten trokken, is nu een smalle asfaltweg die geliefd is bij veel fietsers. In het water liggen veel woonboten en je passeert de jachthaven met de klinkende naam Welgelegen. Na de jachthaven heb je aan de overkant zicht op de Klaas Hennepoelpolder, een waterrijk gebied dat bij de gemeente Teylingen hoort. Dit is dé plek om in het voorjaar grutto’s en kieviten te spotten, maar ook de tureluur, rietzanger, blauwborst en soms zelfs een lepelaar laten zich hier bewonderen.

Doorlopend steek je het Oegstgeester kanaal over en zie je rechts het Warmonderhek, ooit de plek waar vanaf 1639 tol werd geheven om het water van de Poel over te steken. Nu is het historische hek, versierd met de wapens van Warmond en Stirum, een beetje verstopt omdat de brug wordt opgeknapt. Volg de weg en wandel door langs het water. Een klein stukje verderop zie je weer een Tolhek, getooid met de wapens van Leiden en Haarlem. Hier betaalden schippers, die dankzij de 28,5 kilometerlange trekvaart niet meer over de gevaarlijke Haarlemmermeer hoefden te varen, tot halverwege de vorige eeuw nog tolgeld. Een houten bord gaf aan wat de prijs was voor een passage. 

Loop door en rechts heb je de Klinkenbergerplas. Bij een mooi strandje kun je uitrusten of een duik nemen. Daarna steek je de nieuwe Tolhekbrug over en loop je over het westelijke jaagpad verder langs de trekvaart óf je gaat weer terug richting Leiden. Weer langs de trekvaart of gewoon lekker door de bebouwde kom van Oegstgeest. 

Wil je wat meer fietsen langs en rond de trekvaart, kijk dan op fietsnetwerk.nl. Daar vind je de Trekvaartroute, compleet met fietsknooppunten, bezienswaardigheden en afstapplekken. 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief