'Op naar het boterhuis'

Grutto, grutto. Kieviiiit, kieviiit. Twee weidevogels die je vlak buiten de bebouwde kom van Leiderdorp volop kun horen. Dus trek je wandelschoenen aan en ga genieten van de natuur in de weilanden rond Leiderdorp.

Vlak naast Leiderdorp ligt de Boterhuispolder. Ooit waren dit elf kleine poldertjes met allemaal een eigen molen. In 1634 werden de polders samengevoegd en zorgde een windwatermolen voor bemaling van het hele gebied. De naam van de polder komt waarschijnlijk van het zogeheten Botterhuijs, de plek waar ooit de boeren in de omgeving hun boter brachten om te verhandelen. 

De polder die door de bemaling inmiddels flink is gezakt, is nu grotendeels in gebruik als agrarisch gebied.  Hier kun je in het voorjaar genieten van de koeien, die na een lange winter op stal weer naar buiten mogen. Een gezicht om vrolijk van te worden, want wie geniet niet van de rondspringende koeien die smullen van het jonge voorjaarsgras. Het schouwspel is goed te volgen van het, door de weilanden kronkelende, Boterhuispad dat je op de fiets en te voet kunt afleggen. 

Een deel van de Boterhuispolder is niet voor de koeien, maar voor de weidevogels. Hier hoor je grutto’s, tureluurs en kieviten hun eigen naam roepen. De vele vogels vinden hier voldoende voedsel en laten zich vanaf de wandelpaden, soms voorzien van een vlonder om natte voeten te voorkomen, rustig bekijken, ook als je geen verrekijker hebt meegenomen. Dat laatste is overigens een goed idee, want een deel van de paden is tussen 15 maart en 15 juni afgesloten om de weidevogels in alle rust te laten broeden. Maar dat betekent niet dat je niet van het fraaie polderlandschap, compleet uit zicht op Hollandse luchten én molens, kunt genieten. Het leuke is dat je na een tripje door deze Hollandse natuur zo weer in de bebouwde kom terug bent, waar je kunt shoppen in het vernieuwde Winkelhof of bij de horeca terecht kan voor een hapje en een drankje. 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief