Naar de
bollen

Waar denk je aan bij het voorjaar? Een lekker zonnetje, fluitende vogels en bloemen. Daar wil je naar toe, dus pak de fiets of trek die wandelschoenen aan. We gaan naar de bollen.

Een paar tips voor plekjes in het 071-gebied waar je zeker een paar mooie velden kunt vinden. Leuk om naar te kijken, om te ruiken en om mee te nemen. Op verschillende plekken kun je bloemen vers van het land kopen bij de tijdelijke stalletjes langs de weg. Zo geniet je thuis nog na van je tripje naar de bollen.

Warmond

Vlak bij station Sassenheim liggen langs de Warmondse Wasbeeklaan soms al heel vroeg bonte tulpenvelden. Handig is dat je met de bus of de trein naar het station kan gaan en daar richting Warmond lopen om langs de velden te stappen. Leuk om op die manier terug naar Leiden te lopen, maar je kunt de trip ook andersom maken. Wie de fiets pakt, kan dezelfde route rijden. Mocht je nu heel erg gehecht zijn aan de auto, dan kun je bij station Sassenheim een parkeerplekje zoeken. Leuke picknickplekjes vind je in het bos rond Huys te Warmont, langs de Leede, op recreatie-eiland Koudenhoorn of gewoon in Warmond zelf. 

Wie trouwens vanuit Warmond richting Voorhout fietst of wandelt, (langs het spoor) komt door de Klinkenbergpolder ook kleurige velden tegen.

Noordwijk

Niet met de trein bereikbaar, maar wel uitstekend met de fiets of te voet zijn de bollenvelden in Noordwijk. Door de gemeentelijke fusie met Noordwijkerhout vallen nu ook de kleurige velden onder de vlag van Noordwijk. Garantie op mooie velden heb je langs de Gooweg, de Schulpweg of vanaf de Duinweg, pal langs de duinen. Ook langs de Kraaierslaan en het Westeinde zie je gegarandeerd mooie bloemen en dan ben je maar een paar kilometer van de dorpskern van Noordwijk verwijderd. Neem een thermoskannetje mee en zoek een bankje langs de route of in de duinen. Heb je daar geen zin in? Bezoek dan een van de vele horecagelegenheden langs de route.

Oegstgeest

Geen zin in strakke velden. Ga eens naar het bos rond kasteel Poelgeest. Daar bloeien heel veel sneeuwklokjes, krokussen, anemonen, wilde hyacinten: het is er allemaal. In het bos rond Huys te Warmont bloeien veel verwilderde soorten narcissen. Allemaal vormen en kleuren die je nooit in de winkel ziet, groeien hier in het wild.

Leiden

Ook in de stad vind je het voorjaar. In de oudste botanische tuin van Nederland aan het Rapenburg introduceerde Carolus Clusius de tulp in Nederland. Hier zie je bijzondere soorten in de Clusiustuin, maar ook het verhaal van de tulp in de Bollenbak. Vanaf 1 maart is er een tentoonstelling van fritillaria, ook wel kievitseitjes geheten.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief