‘Redactie’

Naar de bollen, naar die prachtige bollen. Louis Davids bezong al in 1936 de bollenvelden met hun ‘wondertere kleuren en zoet bedwelmend geuren.’ Een tripje waarvan moe tegen pa zegt dat ze de ‘bloemenvelden niet mag missen.’

En zo is het nog steeds. Wil je echt het voorjaar in je hoofd krijgen, dan pak je je fiets of de auto en rijd je richting de Bollenstreek. Ver hoef je niet te gaan, want in Warmond kun je al de eerste velden bewonderen. Rij eens langs het spoorpad tussen Voorhout en Warmond en de kans is groot dat je wordt getrakteerd op een kleurenpalet waar Vincent van Gogh jaloers op zou zijn. Ook richting Sassenheim rond de Wasbeeklaan zijn vaak al heel vroeg de eerste kleurige velden te bewonderen. Leuk om te fietsen of om langs te wandelen en wat foto’s maken. Een tip. Ga niet de velden in, want dat kan ziektes in het gewas verspreiden. En dat is zonde van de ‘prachtige bollen’.

TOP

Ga je met de auto? Parkeer vlak bij Hotel Sassenheim, langs de rijksweg A44. Daar is een zogeheten TOP, herkenbaar aan de grashalm. Haal daar de fietsen van de auto of trek de wandelschoenen aan. Een andere TOP ligt vlakbij het strand in Noordwijk. Vandaaruit rijd of wandel je zo naar de Noordwijkse bollenvelden, tegen Noordwijkerhout aan. Mooie velden vind je langs de Gooweg, de Schulpweg of vanaf de Duinweg, pal langs de duinen. Ook langs de Kraaierslaan en het Westeinde zie je gegarandeerd mooie bloemen.

Leiden

Ook in de stad vind je het voorjaar. In de oudste botanische tuin van Nederland aan het Rapenburg, introduceerde Carolus Clusius de tulp in Nederland. Hier zie je bijzondere soorten van soms eeuwen geleden. De Hortus Botanicus is een paar jaar geleden helemaal hersteld en teruggebracht in de originele staat.

Liever een andere wandeling of fietstocht? Ga op spooktocht door Leiden: www.spooktochtinleiden.nl Leer Leiden kennen met een gids: www.gildeleiden.nl of kies een thematische wandeling op www.visitleiden.nl Fiets een route door de Leidse Ommelanden en kijk op www.fietsnetwerk.nl/leidseommelanden Ook op www.vvvkatwijk.nl www.wassenaar-voorschoten.info en www.noordwijk.info vind je (gratis) fiets- en wandelroutes. Voor wat meer spanning kun je de mountainbikeroute door de Noordwijkse duinen proberen. Lekker crossen door zand, gras of modder, terwijl je heuveltje op en heuveltje af gaat. Voor de sportieve recreant is een ATB route aangelegd van ruim 7 kilometer. 

Bollencorso

Het Bloemencorso van de Bollenstreek rijdt dit jaar alleen via de digitale weg. Ingestuurde foto’s van eerdere corso’s met een verhaal, zijn via facebook of de website te vinden. Ook vindt er op 17 april, de dag dat het corso eigenlijk zou rijden, een evenement plaats dat tot die dag geheim blijft. In de gaten houden dus.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief