'Vol verwachting klopt ons hart'

Nog een paar nachtjes slapen en Sinterklaas komt weer aan in Nederland. Dit keer komt hij naar verwachting aan op 13 november. Alleen de plek is nog niet bekend, want de Sint houdt van verrassingen en hield dit jaar zijn aankomstplek lang geheim. 

De spanning rond de aankomst van Sinterklaas begint altijd een paar dagen eerder als de tocht van de Goedheiligman en zijn Pieten uit Spanje wordt gevolgd door het Sinterklaasjournaal. Na de aankomst maakt de Sint gelijk een grote toer door Nederland. Geen plaats in Nederland waar de Sint niet aankomt om de kinderen te begroeten, om snoepgoed te strooien en cadeautjes te brengen.

Behalve cadeautjes, chocoladeletters en ander sinterklaassnoep zijn er een paar tradities die bij een goed sinterklaasfeest horen. Een sinterklaasgeschenk gaat bijvoorbeeld vaak vergezeld met een rijm. Een beetje krom Nederlands is toegestaan, want de Sint en zijn kornuiten verblijven het grootste deel van het jaar in Spanje. Nog leuker is een heuse surprise waarbij de draak wordt gestoken met de ontvanger én het cadeau. Juist deze tradities maken het sinterklaasfeest bijzonder. En zijn er nog jonge kinderen bij? Ook dan kun je rijmen en surprises maken. Zij begrijpen best dat onder de hulpjes van de Sint ook een paar lolbroeken zitten.

Met Sinterklaas wordt ook het zangtalent van de Nederlanders getest. Maar heb je ooit op de teksten gelet. Wat is die roe eigenlijk, waarom neemt Sinterklaas stoute kinderen mee en hoezo komt Sinterklaas uit Spanje? De goedheiligman kwam toch oorspronkelijk uit het nu Turkse Myra, tot zijn beenderen door de Italianen werden geroofd en meegenomen naar Bari? 

Ons beeld van sinterklaas en zijn hulpjes hebben we te danken aan Jan Schenkman, een onderwijzer uit Amsterdam, die talloze kinderboeken schreef. Hij maakte een prentenboek over Sinterklaas en zijn toen nog gitzwarte knecht. Schenkman maakte van Sinterklaas ook de kindervriend, die cadeautjes meenam en met de stoomboot uit Spanje kwam. Maar dat betekende niet het einde van de wereldwijde mythe, waarbij stoute kinderen worden meegenomen en de roede, twijgjes waarmee kinderen werden gestraft. Bangmakers die pas de laatste decennia uit het verhaal van Sinterklaas en zijn inmiddels meestal niet meer zwarte hulpje zijn verdwenen. 

Dus geen angst meer als je naar een van de Sinterklaasintochten gaat. Zo komt de Sint op 13 november aan op de Beestenmarkt in Leiden, maar ook in de andere 071-plaatsen komt de Sint zeker op bezoek. 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief