Leidse historie in straatnamen

Wandel je eens door Leiden? Heb je je dan weleens afgevraagd waaraan sommige straten en pleinen hun naam te danken hebben? Het antwoord vind je nu in een recent verschenen boek ‘Straatnamen in Leiden. Een verhaal van zeven eeuwen’.

Van sommige plekken is de herkomst duidelijk. Op de Varkens- en Lammermarkt werden dieren verhandeld. De Breestraat stamt uit de begintijd van Leiden toen deze droge weg langs de oevers van de Rijn de ‘breedste’ straat van Leiden was. De Hoge en de Lage Mors verwijzen naar moerasgebied, aan de hoge of de lage zijde van de Rijn. Op de Apothekersdijk was wellicht ooit een markt voor medicinale kruiden, maar de dijk is wellicht ook vernoemd naar het apothekersgilde dat sinds 1664 in de nabijgelegen Blauwpoort vergaderde.

Maar wat te denken van namen als de Mirakelsteeg of Diefsteeg. In het boekje over straatnamen staat te lezen dat in de Mirakelsteeg in 1315 een brood spontaan in een steen veranderde. Het brood ligt nu nog in de Lakenhal, maar of de legende klopt? De Diefsteeg leidde van de Breestraat naar het Gerecht. Iemand die iets had misdaan werd door die steeg naar het Gerecht geleid. 

In het boek is ook te lezen hoe straatnaamgeving verandert. Had een straatnaam eerst te maken met de locatie, later werden keuzes gemaakt door wijken naar het koningshuis, bomen, fruit of schrijvers te noemen. Ook de actualiteit speelde een rol. De Transvaalbuurt dankt de straatnamen aan de Boerenoorlog in Zuid-Afrika, terwijl in de jaren zeventig van de vorige eeuw voorvechters van politieke bevrijding als Gandhi of Steve Biko als inspiratie dienden. Dus als je weer eens door de stad dwaalt, kijk vooral eens omhoog naar de straatnaambordjes. En bij vragen? Gewoon even in dit recent uitgekomen boek kijken. Ook op online.leiden.nl/straatnaam vind je flink wat informatie.

Andere wandeling?

In de VVV Leiden zijn allerlei stadswandelingen het hele jaar door verkrijgbaar. 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief