'Sporen van bijzonder Leiderdorp'
Voorschoten staat nu bekend als een forensendorp. Maar dat was het zeker niet altijd. Het dorp bestond al in de vroege middeleeuwen en was rond 1750 een toevluchtsoord voor de elite van Den Haag en Leiden. Zij ontvluchtten de stad met de stinkende grachten en kozen voor de frisse lucht op de vele buitenverblijven. Later ontwikkelde Voorschoten zich tot een handelsknooppunt, gunstig gelegen aan de Vliet en later langs de treinbaan en stoomtram, en een plek met industrie, zoals de beroemde Zilverfabriek.
Deze diverse bloeiperioden hebben hun sporen nagelaten in het huidige Voorschoten. In de tentoonstelling Het silhouet van Voorschoten in het lokale museum aan de Voorstraat krijg je een aantal van die sporen te zien. Kijk eens naar de buitenplaatsen Ter Wadding (ooit de zeemeermin op de gevel gezien?) en Berbice. Of kasteel Duivenvoorde, waar de ambachtsheer woonde die recht sprak, vergunningen verleende en belasting inde van de Voorschotenaren. Maar ook boerderij Woelwijk, gebouwd rond 1600, en gebouwen uit de 19e en vroege 20e eeuw zoals de Knipmolen, de Zilverfabriek en het gemeentehuis behoren tot de bijzondere gebouwen die Voorschoten een gezicht geven.
Niets meer dominant voor een silhout van het dorp zijn de torenspitsen. De Laurentiuskerk, de Moeder Godskerk, de Kruispuntkerk, de Dorpskerk en de kapel van Huize Bijdorp domineren de skyline van het dorp. Bijzondere bruiklenen in de vitrines vertellen meer over dit religieuze erfgoed. Maar ook het commerciële hart van Voorschoten, de plek waar je nu fijn kunt winkelen of uitgaan, krijgt alle aandacht. In de Voorstraat vind je namelijk flink wat bijzondere gebouwen. Recenter is het Deltaplein met de karakteristieke gevels, beeldbepalend voor wie vanuit het zuiden of westen het dorp binnenkomt.
Ook ondergronds Voorschoten heeft een plek in de tentoonstelling. In de bodem wordt op dit moment de N434 met de Corbulo tunnel aangelegd, een verbindingsroute van de A4 en de A44.
Nieuwsgierig? Deze tentoonstelling is tot 30 december te zien in het museum aan de Voorstraat. Open van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.