‘Leiderdorp’

Je rijdt er soms achteloos voorbij. Maar als je even goed je ogen de kost geeft, zie je dat Leiderdorp vol met kunst staat. Dus pak de fiets of trek je wandelschoenen aan en ga eens op pad in beeldig Leiderdorp. We geven een paar suggesties.

Het is duidelijk herkenbaar als een stier, dit beeld van Theo van der Nahmer. Deze bronzen stier heeft een mooi plekje vlakbij de Stierenbrug. Nog een mooi voorbeeld van een beeld op de juiste plek is de bronzen brandweerman die vlakbij de brandweerkazerne aan de Simon Smitweg staat. Of wat dacht je van de tractor met de twee koeien (een Lakenvelder en een Groninger Blaarkop), die op de rotonde bij de Leyhof staan. Ook zo’n plek waar je vooral oog hebt voor het verkeer en gemakkelijk een kunstwerk mist.

Kunst kan ook vertederen of verbazen. Kijk eens naar de Twee Hazen van Iris le Rütte, die vlak bij het gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan staat. Geen haasjes in een knollenland maar rond een plantenbak. Aan de Gerrit de Blankenlaan kijkt The Monkey vanaf een bakstenen sokkel op je neer. Of ook lekker knus, het stelletje, gemaakt door Ram Katzir, dat verstild op een bankje zit aan de Leeuwerikstraat. Het heet Stay en zo zien de twee figuren er ook echt uit. Ze hebben geen haast, net zoals de liggende vrouw van Erna Postuma aan de Wilddreef.

Kleurig is de Zwangere vrouw die aan de Heinsiuslaan staat. In een oranje jurk houdt de keramieken vrouw haar handen beschermend om haar buik. Traditioneler is het bronzen beeld van moeder en kind dat in het groen langs de Van der Valk Boumanweg staat. Een kunstwerk van Frank Letterie.

Dus als je binnenkort eens op stap gaat in Leiderdorp, houd je ogen goed open en laat je verbazen wat je allemaal op je pad tegenkomt aan kunst. Op Wikipedia vind je in de Lijst_van_beelden_in_Leiderdorp er nog veel meer. Allemaal gratis en coronaproof te bewonderen.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief