‘Duin en Bollenstreek’

Schilderachtige Bollenstreek

De Bollenstreek is beroemd om de kleurige bloemenvelden in het voorjaar. Maar lang voordat de bollen de hele wereld overgingen, werd deze regio ontdekt door kunstenaars. Velen woonden korte of lange tijd in de Bollenstreek. Zoals Jan Steen in Warmond, Jan Toorop in Katwijk en Daniël Nooteboom in Noordwijk.

In Noordwijk hangt nog steeds in veel huishoudens een schilderstuk van Daniël Noteboom. Deze schilder woonde van 1910 tot 1943 in Noordwijk. Nooteboom produceerde schilderstukken van schelpenvissertjes aan de lopende band, maar hij maakte ook sommige bijzondere stukken. In het Noordwijks Museum is een schelpenvisser van zijn hand te zien.

Ook Katwijk heeft altijd een aantrekkingskracht gehad op kunstschilders. Jan van Goyen uit Leiden maakte er al schetsen bijvoorbeeld, maar vooral tussen 1870 en 1914 was de kustplaats in trek bij de kunstenaars. De bekendste schilders zijn Jan Toorop, Willy Sluiter en B.J. Blommers. Zij lieten zich inspireren door het vissersleven en de bomschuiten op het Katwijkse strand. Met het verdwijnen van deze schuiten en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verdwenen de schilders uit Katwijk. In het Katwijks Museum is hun werk nog steeds te zien.

De bekendste en ook oudste schilder, die in de Bollenstreek woonde, is Jan Steen. Hij woonde tussen 1658 en 1660 in Warmond. Niet alleen schilderde hij daar verschillende van zijn wereldberoemde werken, in een aantal schilderijen zijn ook elementen uit het dorp terug te vinden. Nu heeft Warmond geen museum waar je een echte Jan Steen kunt zien, maar sinds dit jaar is er wél een Jan Steen wandeling. Aan de hand van reproducties van schilderijen leert u meer over het leven en werk van Jan Steen en over het dagelijks leven in de Gouden Eeuw. Tegelijkertijd komt u langs bijzondere plekjes in de historische dorpskern van Warmond.

De wandeling is te downloaden via de website WarmondaandeKaag.nl en is bedoeld om te lezen op een smartphone. Regelmatig wordt de wandeling ook georganiseerd onder begeleiding van een gids. Kijk in onze agenda en hou de website in de gaten voor de coronaregels. warmondaandekaag.nl/hoofdcategorie/jan-steen/jan-steen-wandeling

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief