‘Werk onder de Voorschotense grond’

Onzichtbaar wordt onder de grond bij Voorschoten keihard gewerkt. Daar graaft de tunnelboormachine met de naam Gaia zich een weg door het zand en de klei. De tunnel vormt straks een verbinding tussen de rijkswegen A4 en A44. Nieuwe aansluitingen en wegverbeteringen én aan beide zijden van de tunnel verdiepte weggedeelten moeten een einde maken aan files én het sluipverkeer door Leiden en Voorschoten. 

Dat de boormachine onder Voorschoten aan het werk is, is vooral te zien op de speciale website die voor het werk aan de nieuwe verbindingsroute is opgesteld. Daar zie je dat Gaia eind juli onder de hockeyvelden van MHC Forescate doorging. Begin juli passeerde de boormachine de eeuwenoude Buitenplaats Berbice, de woning van de directeur van de rond 1850 gebouwde zilverfabriek. De eerste tunnelbuis, van de A4 naar de A44, ging onder de voormalige fabriek door. De tweede buis gaat twintig meter onder de voordeur van de directeurswoning door. Het waren dus even spannende tijden voor de vrijwilligers die de buitenplaats onderhouden. 

Wie graag wat meer wil weten van de werkzaamheden onder de Voorschotense bodem, kan, naast de website, terecht in het speciale informatiecentrum aan de Rietpolderweg 19 in de Oostvlietpolder, vlakbij recreatiegebied Vlietland. Daar vind je informatie over de werkzaamheden, de tunnel en alle wederwaardigheden van de tunnelboorders, leuke feitjes, zoals het belang van de Heilige Barbara voor de mijnbouwers, de gevolgen voor de natuur, maar ook over de archeologie. Tijdens de werkzaamheden zijn bijvoorbeeld langs de Tjalmaweg, eikenhouten palen van de Romeinse weg gevonden. Op de palen zijn meerdere inscripties gevonden. Ook is 125 meter van een Romeinse weg gevonden die bij een nederzetting hoorde. Kortom alle informatie over dit project, onder en vlakbij Voorschoten, kun je hier bekijken. En je kunt via een uitkijkpunt een kijkje nemen in de enorme bouwschacht waarin straks de tunnelboormachine weer uit de grond tevoorschijn komt. 

Het centrum aan de Rietpolderweg is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. In verband met voorzorgsmaatregelen rondom het coronavirus, moet voor een bezoek worden gereserveerd. Dat kan via https://www.rondleiding-rijnlandroute.nl/tijdsloten Iedereen krijgt een rondleiding van 45 minuten en de kans om het uitkijkpunt te beklimmen.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief