Oegstgeest staat bekend als schrijversdorp

Oegstgeest is ook wel bekend als schrijversdorp. Om het huis woont wel een schrijver, wordt er wel eens gezegd. Oegstgeestenaren zijn daar zó trots op dat het jaar 2020 volledig in het teken is gezet van het thema Schrijversdorp. Eén van de schrijvers was Jan Wolkers, onder andere bekend van het boek ‘Terug naar Oegstgeest’. Jan Wolkers is de bekendste schrijver van het dorp, maar Oegstgeest was ook de woonplaats van Frédéric Louis Bastet en Frits Bernard Hotz. Inmiddels liggen er twaalf schrijverstegels in Oegstgeest. 

De eerste introductie van het themajaar Schrijversdorp vond plaats tijdens de aftrap van de Nationale bibliotheekcampagne Nederland Leest in Kasteel Oud – Poelgeest in oktober 2019. Het themajaar Schrijversdorp is op 12 januari 2020 feestelijk gestart tijdens de eerste editie van OegstLeest met de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd. OegstLeest is een nieuw cultureel evenement, gestart op initiatief van Sven Rozier en de Rijnlandse Boekhandel. Vanuit de ingezonden gedichten zijn de eerste drie winnaars gekozen. Zij hebben elk maar liefst duizend boekenleggers ontvangen met hun gewonnen gedicht erop.

Wie zich wil verdiepen in de wereld van de schrijvers moet dus zeker naar Oegstgeest gaan. Hier kun je de, vernieuwde, Jan Wolkers wandelroute lopen. Deze beroemde schrijver liet veel sporen na in het dorp. Denk alleen maar aan het muurgedicht dat pal tegenover zijn geboortehuis aan de Deutzstraat is aangebracht. Kasteel Oud-Poelgeest is in zijn boeken beschreven en ook zijn oude school is nog te zien en nog veel meer. Dus ben je geïnteresseerd in dit schrijversdorp, haal dan zeker de wandeling voor € 3,25 bij De Rijnlandse Boekhandel, boekhandel de Kler Oegstgeest, Kasteel Oud – Poelgeest of de VVV in Leiden. 

Overigens heeft Oegstgeest nog meer bijzondere wandel- en fietsroutes. Zo is er de Boerhaave fiets- en wandelroute, is in mei de Trekvaartroute uitgebracht en er is een architectuurwandeling in de maak. Kijk op www.terugnaaroegstgeest.nl 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief