‘Hollandse iconen’

Hoe Hollands wil je het hebben? Een fraaie wolkenlucht aan de horizon waarbij je de wieken van de molen doorheen ziet klieven. In het 071-gebied vind je middenin Leiden, maar ook rond Leiden talloze fraaie exemplaren van deze Hollandse iconen. Zoals in Leiderdorp. 

Ga bijvoorbeeld eens naar de Leiderdorpse Munnikenpolder, een fraai natuurgebied voor weidevogels met veel watergangen en ondiepe plassen. Daar staan meerdere molens zoals de Achthovense molen uit 1893, de Doeshofmolen uit 1830, de Munnikenmolen uit 1890 en de Meerburgmolen uit 1684. 

De laatste twee molens staan overigens niet meer op hun oorspronkelijke plek. Zo moest de Meerburgmolen wijken in Zoeterwoude. Na enkele jaren opgeslagen te hebben gestaan werd de molen opnieuw opgebouwd in Leiderdorp waar hij sinds 2014 weer draait en maalt. Dat gebeurde tegelijkertijd met de Munnikenmolen die moest wijken voor woningbouw. 

Overigens raakte Leiderdorp ook een tweetal molens kwijt. De Bosmolen verhuisde naar Rijnwoude in verband met de aanleg van HSL en de Kalkpoldermolen ging naar Hoogmade om plaats te maken voor een nieuwbouwwijk.

Veel van de Leiderdorpse molens kun je gewoon bezoeken. Meestal kan dat als de molenaar aanwezig is, maar soms, en zeker nu in coronatijden, moet je even een afspraak maken. Kijk  dus altijd even op de website van Rijnlandse Molenstichting, zodat je niet voor een gesloten deur komt. Maar wat altijd kan, is genieten vanaf een veilige (je wilt geen klap van de molenwieken) afstand. 

Meer molens? Behalve in Leiderdorp vind je vooral in Warmond en rond de Kagerplassen nog talloze andere molens. Leuk om ook eens naartoe te fietsen. Leiderdorp is daarvoor een prachtige uitvalsbasis.  Voor een mooie molenroute kun je terecht bij de VVV Warmond.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief