‘Redactie’

De allermooiste plekjes van Voorschoten. Wie daar naar op zoek is, wordt op zijn of haar wenken bediend. Op de site www.wassenaar-voorschoten.info/plek vertellen prominente en minder prominente dorpsbewoners over hun favoriete plek. Een boom, een geveltje, een straatje of een brug: alles komt voorbij.

Het idee om dorpsbewoners hun favoriete plek te laten delen met anderen komt uit de koker van gebiedsmarketeer Maurits von Heijden. Hij kwam op het idee tijdens een bezoek aan België, waar dorpsbewoners hun ‘plekje van geluk’ konden aangeven. Hij vond het zo’n leuk idee dat hij in Voorschoten en Wassenaar is begonnen met het online verzamelen van favoriete stekjes. ,,Ik ga zelf weleens op stedenbezoek. Je loopt dan een brug of een boom gewoon voorbij totdat je er een verhaal over hoort. Dan wordt die boom, brug of dat steegje opeens wel interessant. Dat zie ik nu ook op de site.’’

Hij verwijst naar de tip van Simone Nieuwenbroek, conservator Kasteel Duivenvoorde, die een oude beuk als favoriete plek aanwijst. De beuk staat, in de woorden van Nieuwenbroek, op een kruising van twee eeuwen. Linksaf ga je de achttiende eeuwse laan op, uit de tijd dat de tuin nog een Franse baroktuin was en de bewoners, getooid met grijze pruiken, wandelingen maakten. Rechtdoor kom je in de romantische Zochtertuin, uit de negentiende eeuw. ,,Zo wordt deze boom dus opeens heel bijzonder. En zo zijn er meer plekken die worden getipt. Soms krijg je leuke informatie van de tipgever en soms is het plekje heel persoonlijk’’, aldus Von Heijden. Zelf heeft hij het oudste plekje van Voorschoten getipt. ,,Uit 1550 en lekker koel onder de lindenbomen’’, vertelt hij. 

De gebiedsmarketeer hoopt dat meer inwoners hun favoriete stek willen delen. Als er voldoende zijn, wordt er wellicht een verkiezing georganiseerd. ,,Ook zouden we graag een wandeltocht langs favoriete plekjes organiseren. Maar laten eerst nog meer mensen hun plekje delen.’’ 

Voor wie vooral benieuwd is naar mooie plekjes, kan kijken op
wassenaar-voorschoten.info/plek. Thuis coronaproof genieten mag, maar de wandelschoenen aantrekken en op zoek gaan naar de bijzondere plekjes met een verhaal kan ook. 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief