Gespot in Oegstgeest

Het geluid van de grutto, de tureluur of de kievit.  Je hoeft geen vogelkenner te zijn om deze vogels te herkennen. Ze roepen hun eigen naam maar ze doen ook nog iets anders. Ze maken het geluid van het voorjaar. Je hoort en ziet ze volop in de Klaas Hennepoelpolder, aan de rand van de bebouwing van Oegstgeest.

Vlak naast de bebouwing van Poelgeest stap je een andere wereld binnen. Hier draaien de wieken van de molen ’t Poeltje, gebouwd in 1787 om de polder droog te houden. Nu is de molen zijn functie kwijt en zie je op de wieken vaak aalscholvers zitten die na een vistocht de vleugels willen drogen.

Na de molen loop je de polders in, een gebied waar ooit koeien liepen en waar nu de natuur zijn gang kan gaan. Hier vind je fiets- en struinpaden, maar vooral veel wandelpaden. Weliswaar ligt er flink wat schapen- en ganzenpoep dus trek vooral een paar stevige schoenen aan, maar verder kijk je hier je ogen uit. Zeker in het voorjaar scheren de kievieten over je hoofd en hoor je de grutto’s roepen. Ook de wulp, rietzanger, blauwborst, de kluut en de lepelaar laten zich hier zien en horen. Een deel van de polder is een ruig moeras waar de vogels naar hartenlust kunnen foerageren. Kikkers, padden en salamanders staan op het menu van veel vogels. Neem dus vooral een verrekijker mee en geniet gewoon van het gekwetter en de drukte van de vele vogels die hier hun nest bouwen en jonkies grootbrengen.

Tip: In deze polder is ook nog een ambachtelijke scheepswerf, waar je een kijkje kunt nemen. 

Meer wandelen?

Nog niet genoeg gewandeld? Verlaat de Klaas Hennepoelpolder aan de kant van Warmond. Hier ga je door een klaphek, onder de brug over De Leede en loop je zo naar Warmond. Hier kun je verder wandelen richting recreatie-eiland Koudenhoorn of naar Kagerzoom.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief