‘Redactie’

Vol verwachting klopt ons hart…. Want Sinterklaas is in aantocht. Waar hij dit jaar met zijn stoomboot aanmeert, is niet bekend gemaakt. De Goedheiligman is al op leeftijd en hij mag natuurlijk niet besmet worden met Covid-19. Geen massale intochten dit jaar, want ja, wie moet anders de cadeautjes voor alle Nederlanders verzorgen?

De aankomst van Sinterklaas en zijn Pieten is vooral voor kinderen een groot feest. De spanning wordt al opgebouwd in de dagen ervoor als het Sinterklaasjournaal begint met het uitzenden van de overtocht van Sint en zijn Pieten. Als de Sint eenmaal in Nederland is, wordt de spanning nog verder opgevoerd. Wie weet wat je in je schoen aantreft. Misschien komt er wel een Piet strooien en je weet nooit welke pakjes straks op 5 december voor je klaarliggen.

Toch is Sinterklaas niet alleen een feest voor kinderen. Ook volwassenen genieten op 5 december van lekkernijen als marsepein, chocoladeletters, suikergoed en kruidnoten. Ook tradities als het zingen van liedjes, trekken van lootjes, het maken van surprises en het schrijven van gedichten, waarin milde spot met de ontvanger wordt gedreven, maken de verjaardag van de Goedheiligman tot een bijzonder feest voor grote mensen. Zelfs jonge kinderen kun je hier al snel bij betrekken, want zij snappen best dat er onder de vele Pieten wel een paar lolbroeken zitten.

Alleen wist je dat deze manier om het Sinterklaasfeest te vieren, vrij nieuw is? ‘Ons’ Sinterklaasfeest met een Piet als hulpje is namelijk in 1850 bedacht door Jan Schenkman. Hij bouwde voort op eeuwenlange tradities. De sterfdag van Sint-Nicolaas (6 december) was al sinds mensenheugenis een feestdag. Sint-Nicolaas was bisschop van Myra, een plaats in het huidige Turkije. Hij zou geboren zijn in het Griekse Patras en er zijn veel legendes over de goede daden van de jonge Nicolaas. De verering van Nicolaas ontstond na zijn dood in 342 (of 352) en nam toe in de eeuwen daarna. Zijn graf in Myra werd een bedevaartsoord, maar daar kwam een einde aan als Myra in 1071 wordt veroverd door de moslims. Vissers uit het Italiaanse Bari stalen vervolgens de sarcofaag met de beenderen van Sint-Nicolaas.

Ze bouwden een nieuwe kerk voor hem en ook dat werd snel een bedevaartsoord. Vanaf dat moment verspreidde de Nicolaasverering zich over heel Europa. Nicolaas wordt beschermheilige van Griekenland en Rusland, van zeelui, handelaars en vele handelssteden.

Tot de Reformatie was 6 december in Nederland een vrije dag. De dag ervoor was vaak de laatste marktdag van het jaar, waar cadeautjes werden gekocht en in schoenen werden gedaan. Na de Reformatie is het sinterklaasfeest verboden, maar wordt het in de huiselijke kring nog gewoon gevierd. Zo maakte Jan Steen in 1626 nog een schilderij over het feest.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief