'Kerstmis anno 2021'

Kerstmis is een christelijk feest waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd. Dit is de feestdag dat de kerken vol zitten en iedereen bij familie en vrienden vertoeft voor een lekkere maaltijd en eventueel het uitwisselen van cadeaus. Alleen die geschenken komen uit een heel andere traditie, namelijk die van de uit Amerika overgekomen Kerstman.

De moderne Kerstman woont, volgens de Amerikaanse legende, op de Noordpool. Santaclaus maakt in zijn arrenslee in één nacht een reis rond de wereld om cadeaus uit te delen. De dikbuikige wit bebaarde kerstman is een nazaat van St. Nicolaas, de goedheiligman van wie de verjaardag in Nederland wordt gevierd.

St. Nicolaas is van oudsher de heilige die geschenken kwam brengen, maar na de Reformatie raakte hij op veel plekken, zoals de huidige VS waar Sinterklaas door Hollandse kolonisten werd geïntroduceerd, uit de gratie. Geschenken werden voortaan door het kindje Jezus meegebracht, in sommige streken bijgestaan door helpers, die behoorlijk veel op Sinterklaas leken, maar steeds minder kerkelijk werden. Uiteindelijk moesten alle culturen zich door deze Sint voelen aangesproken. Uit deze figuren ontwikkelde zich de uiteindelijke Kerstman, maar ook de Britse Father Christmas en koning Winter uit Scandinavië. De huidige kerstman is nu een vriendelijke verschijning die op vele kerstmarkten is te zien. Hij arriveert als de in Nederland nog populaire Sinterklaas weer terug is naar Spanje waardoor beide heren een eigen plekje in de decembermaand hebben.

De komst van de kerstman betekent niet dat (voor)christelijke tradities helemaal zijn verdwenen. Zo gaan nog steeds veel mensen naar de kerkdienst voor de sfeer. Door het neerzetten van een groene boom wordt een voorproefje op de zomer genomen als bomen weer bladeren hebben. En ook het lekkere eten, als onderbreking van een periode vasten uit religieuze of om schaarste redenen, is al heel oud. 

Dus geniet van de kerstdagen. Van de gezelligheid, het lekkere eten, de kerstboom en de cadeaus. Wil je extra sfeer snuiven, bezoek dan een van de kerstmarkten in de regio. Ze zijn er dit jaar weer in onder meer Warmond en Oegstgeest. In Leiden zijn er de winterwonderweken. Weliswaar zonder grote kerstmarkt, maar wel met heel veel evenementen en heel veel sfeer (zoals een ijsbaan). Check het programma op www.visitleiden.nl/nl/highlights/winter-wonder-weken.  

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief