Leiderdorp toegang tot de Kaag

Leiden is een stad van schilders. Oude meesters als Rembrandt, Jan Steen, Gerrit Dou en Frans van Mieris de Oudere, zijn in Leiden geboren, werkten lange tijd in de stad. Alleen Rembrandt vertrok op 25-jarige leeftijd naar Amsterdam. 

Van deze beroemde Nederlandse schilder zijn in Leiden veel sporen terug te vinden. Niet alleen is de plek met zijn geboortehuis gemarkeerd, hij ging naar de Latijnse school, vlak bij de Pieterskerk, hij stond ingeschreven aan de universiteit en hij bezocht ongetwijfeld lessen in het Anatomisch Theater, waarvan er nu een replica is te zien in Rijksmuseum Boerhaave. Op de Witte Singel herinnert een borstbeeld aan deze beroemde Leidse meester-schilder.

Wie meer wil weten over het Leidse leven van Rembrandt, kan terecht in de Young Rembrandt Studio aan de Langegracht 89. Hier maak je in een zeven minuten durende ‘video mapping’ kennis met de jonge Rembrandt en de belangrijkste sleutelfiguren van zijn leven. Je leert over het unieke talent van Rembrandt en welke materialen hij gebruikte. De Young Rembrandt Studio is geopend van maandag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. De ‘videoprojectie’ kan door maximaal 10 personen per keer worden beleefd. Vooraf reserveren is niet mogelijk. https://www.visitleiden.nl/nl/zien-en-doen/beleven/musea/young-rembrandt-studio 

Ook leuk is een bezoek aan de school van Rembrandt, de Latijnse school. Het gebouw is zelf niet te bezoeken maar op de begane grond bevindt zich de Young Rembrandt School. Als je hier naar binnen kijkt, kun je je door de meester zelf laten schetsen. Kijk op 

En dan nog een tip om vanuit je luie stoel thuis te doen. Kijk eens op Erfgoedleiden.nl.
Hier kun je op bezoek bij het geboortehuis van Rembrandt. En je ziet hier het 17e- eeuwse Rapenburg. 

Let wel op, want tijdens de coronacrisis was onder meer de Young Rembrandt Studio, evenals alle Leidse musea, gesloten. Check dus even op www.visitleiden.nl of je hier terecht kunt.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief