‘Leidens Ontzet in Coronatijden’

Het zal een vreemd feest worden: Leidens Ontzet in 2020. Geen optocht, geen kermis, geen reveille, geen koraalzang en geen grootschalige muziekevenementen in het hartje van de stad. Daarvoor in de plaats komen er kleinschaliger feestjes in de wijken en is er digitaal veel meer te beleven. Maar Leidens Ontzet is natuurlijk niet compleet zonder een paar vaste tradities zoals haring en wittebrood en de herdenking. En juist deze activiteiten blijven ook in coronatijden gewoon doorgaan. Met wat aanpassingen, maar 3 oktober kun je nog altijd vieren. Een paar hoogtepunten om naar uit te kijken.

Geen rij

Haring en Wittebrood halen en hutspot eten met je stadsgenoten. Dat zijn twee onderdelen van het feestprogramma die wél doorgaan. Alleen niet zoals je gewend bent, met een eindeloze rij, die door de anderhalve meter maatregelen, nog een extra bochtje richting de Apothekersdijk maakt, voor de Waag. Ondertussen lekker bijpraten met je stadsgenoten. Maar de uitdeling van de traditionele lekkernijen blijft en dat bijpraten kan altijd nog wel. 

Minikoraal

Dit traditionele evenement van Leidens Ontzet gaat gewoon door. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 kunnen hier weer de Leidse liederen laten klinken. Helaas mogen ouders en andere belangstellenden niet aanwezig zijn. Maar voor de kinderen wordt het weer een feest.

Kermis

Voor het eerst sinds mensenheugenis geen kermis tijdens Leidens Ontzet. Maar aangezien alle festiviteiten uit 2020 digitaal worden uitgezonden, afgewisseld met beelden van voorgaande jaren, kun je wellicht toch nog een beetje genieten van het gezwier uit voorgaande jaren. En je alvast verheugen op een extra groot feest in 2021 met je favoriete attractie. Dus bewaar die Leidens Ontzet spaarpot maar gewoon.

Herdenking

De herdenkingsdienst in de Pieterskerk gaat wel door. Deze herdenking bestaat al sinds 1574 en is, op een paar uitzonderingen na, elk jaar gehouden. Zoals het er nu naar uitziet, wordt 2020 niet een uitzonderingsjaar. De 3 October Vereeniging gaat gewoon de stoelen anderhalve meter uit elkaar zetten. Alleen meezingen wordt lastig, want alleen professionele koren mogen zingen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Taptoe

De Taptoe, dat jaarlijkse evenement waaraan half Leiden meedoet, terwijl de andere helft van Leiden toekijkt, gaat dit jaar digitaal. Dat is even wennen, want de traditie om op 2 oktober langs de kant van de weg de vele verenigingen te zien langstrekken, is diepgeworteld in het Leidse. Er zijn weinig Leidenaars die niet zelf een keer hebben meegelopen of kennissen of familie hebben, die van plan waren om mee te doen. Dit jaar maken de verenigingen filmpjes, die vervolgens worden samengevoegd tot een digitaal ‘Lint van Licht’. En wat extra leuk is: deze virtuele Taptoe blijft voor altijd bewaard in de Leidse archieven.

Rood-wit

Coronaproof meedoen aan Leidens Ontzet? Dos je huis en jezelf uit in rood-wit. Zo gaat de viering van Leidens Ontzet niet ongemerkt voorbij, zelfs als je gewoon thuis blijft en het feest liever digitaal volgt. In het Servicepunt Leidens Ontzet kun je sjaals, paraplu’s, bretels en al die andere rood-witte items weer aanschaffen. En extra mooi, het servicepunt is dit jaar gehuisvest in een oude SRV-bus en gaat de wijken in onder de naam Rijdende Geus. Kijk voor de juiste plekken en openingstijden op 3october.nl Ook in en rond de Rijdende Geus worden de richtlijnen van de RIVM gehandhaafd.

Lakenhal

Ga op 3 oktober of misschien zelfs wat eerder, om de drukte te vermijden, eens naar Museum De Lakenhal. Daar vind je alle informatie over de historie van Leidens Ontzet. Denk aan de hongersnood en de ziektes waarmee de inwoners van Leiden in 1573 en 1574 kampten. Of het verhaal van burgemeester Van der Werf, die zijn arm aanbood aan de hongerige Leidenaars, die op het punt stonden om het beleg op te heffen. Zo kom je meer te weten over de Leidse glippers, aanvankelijk een scheldnaam, maar later een geuzennaam. Hier zie je de hutspot waar waarschijnlijk vooral de nu weer hippe pastinaken in zaten. En kun je op de zogeheten Lanckaert-kaart het ontzet van Leiden volgen.
Let op: voor de Lakenhal moet je onlinetickets kopen.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief