‘Janssen medical’

Leidser kan het niet worden. Het half maart toegelaten Janssen vaccin tegen Covid-19 is grotendeels in de laboratoria op het BioSciencePark in Leiden ontwikkeld. Hier werden jaren geleden al menselijke cellen ‘gehackt’ met het DNA van een verkoudheidsvirus. Dat baanbrekende werk vormt nu de basis van het Janssen vaccin, zoals het vierde tot de Europese Unie toegelaten vaccin wordt genoemd. 

Janssen maakt tegenwoordig onderdeel uit van het Amerikaanse Johnson & Johnson. Het bedrijf komt voort uit Crucell, een afsplitsing van de Leidse Universiteit. Daar werkte de nog steeds in Oegstgeest woonachtige hoogleraar Lex van der Eb en zijn team jarenlang aan een cellijn, die gebruikt kon worden als een kweekvijver voor genetisch uitgeklede virussen. Een cellijn die nu over de hele wereld wordt gebruikt om corona vaccins te kweken. En dus ook in Leiden waar eerder al een vaccin tegen ebola werd gemaakt en nu een vaccin tegen corona.

Het Janssen vaccin is niet het eerste vaccin dat in de Europese Unie mag worden gebruikt, maar wel het eerste waarbij maar één prik nodig is om voor  66 procent werkzaam te zijn. Niemand van de gevaccineerden uit de testgroep belandde nog in het ziekenhuis, waardoor het vaccin een belangrijke bijdrage kan leveren aan de bestrijding van de COVID-19 uitbraak. 

Om de vaccins, zoals tegen het coronavirus te maken, hebben heel wat Leidse onderzoekers onder meer uit het LUMC een steentje bijgedragen. Zo onderzocht de afdeling Medische Microbiologie van het LUMC, de werking van het nieuwe vaccin door immuunreacties te testen. Hier werden tests ontwikkeld die toegepast kunnen worden om aan te tonen, dat de door het vaccin aan het werk gezette antilichamen, kunnen voorkomen dat het virus de cellen binnendringt. Daarnaast vonden veel voormalige studenten van de Leidse Hogeschool een werkplek in de laboratoria van Janssen. Daar groeide het afgelopen jaar het aantal personeelsleden met ruim 200 medewerkers. ,,Extra personeelsleden waren en zijn hard nodig voor zowel de ontwikkeling als de productie van het vaccin’’, aldus Eliane Lauwers van Janssen.

Nu het Janssen vaccin is goedgekeurd in de VS, maar ook in Europa, is de productie op gang gekomen. Ook dat gebeurt voor een belangrijk deel in Leiden. Daarnaast worden nieuwe productielocaties opgezet, onder meer in verschillende landen in Europa, India, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. In het tweede kwartaal wil Janssen 55 miljoen doses aan de Europese Unie leveren, waarvan vast ook een deel in Leiden terechtkomt. En zo belandt het vaccin weer op de plek waar het allemaal begon: Leiden.

Touwbaan 5,

2352 CZ Leiderdorp,

Tel. 071-5793200

e-mail: verkoop.renault-leiden@zeeuwenzeeuw.nl

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief