Maak je huis klaar voor de langer wordende avonden

Blijf thuis. Dat wordt ook de komende maanden nog het motto om het coronavirus onder de knie te krijgen. En daar is niks mis mee, zeker in de herfst. Ruim langzaam de zomerspullen op. Maak je huis klaar voor de langer wordende avonden en geniet van de laatste warme dagen in de tuin. Een trip naar een woonwinkel of tuincentrum kan zorgen voor nieuwe inspiratie, maar wij geven ook vast een paar tips.

Geef je huis eens een nieuw kleurtje. Dat kan door de verfkwast te hanteren of te kiezen voor een fel behangetje. Felle kleuren mogen, maar ook warme tinten doen het goed. Dus laat maar stralen dat interieur, ook als het weer buiten grijs en grauw wordt. En wie zelf niet handig is, huurt gewoon een goed klusbedrijf in. Die zijn er genoeg in Leiden en omgeving.

Wie geen zin heeft om de muren aan te pakken, kan vaak met wat nieuwe accessoires veel effect bereiken. Denk eens aan warme kussentjes of een lekkere plaid. Een nieuw vloerkleed of wat andere plantenpotten. Natuurlijke materialen als hout maar ook wol en jute zijn weer helemaal in. En kijk eens goed naar je verlichting. Misschien kan het gezelliger met een leuke lamp, maar wellicht heb je extra leeslicht nodig.

Warmte in de wintermaanden komt van een kachel. Dit is het moment om je cv-ketel te laten nakijken én eventueel een nieuwe kachel aan te schaffen. Een extra haard in de kamer geeft sfeer en warmte, maar laat je goed voorlichten over de mogelijkheden. Wie nog langer van het terras wil genieten, kan nadenken over een terrasverwarmer, maar een extra dikke deken is heel wat milieuvriendelijker.

Buiten zijn is in de herfstmaanden geen straf. Of je hebt nog een heerlijk najaarszonnetje of je pakt de eerste frisse dagen mee. Zeker in coronatijden, waarbij je dringend wordt verzocht om zo veel mogelijk thuis te blijven, is je balkon of tuin een lekkere uitwaaiplek. Lees een boek, luister naar een podcast of steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag. Dit is het moment om bijvoorbeeld bloembollen te planten. Dat kan in de vollegrond of in een mooie bloembak. Daar heb je het voorjaar van 2021 veel plezier van. Ruim niet te veel op, want beestjes, en dus ook vogels, houden van een wat rommelige tuin waar ze in de wintermaanden bescherming en voedsel vinden. En jij kunt weer genieten van de vogels als je lekker binnen bij de kachel zit.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief