Musea gaan weer voorzichtig open

Thuisblijven en anderhalve meter afstand houden. Dat is de afgelopen tijd het adagium geweest. En natuurlijk is het coronavirus nog niet helemaal verslagen, ook al mogen de musea weer voorzichtig open. Wie nog even liever thuisblijft, kan toch genieten van al het moois dat de musea in de regio te bieden hebben. Dat kan namelijk ook heel goed vanuit je luie stoel thuis. Een paar museumtips voor de thuisblijvers.

Altijd al eens met André Kuipers, onze astronaut, willen kennismaken. Het Noordwijkse Space Expo is dé place to be. Maar wie liever thuisblijft, kan kijken op https://www.thuisinderuimte.nl. Hier komt André Kuipers gewoon bij je thuis. Hij vertelt over sporten in de ruimte en andere manieren om fit te blijven. Leuk voor jong en oud.

Heel wat anders vind je bij https://rijksmuseumboerhaave.nl/online. Hier komt de wereld van de wetenschap naar je toe. Maak een virtuele rondleiding door de plantenzaal van Museum Boerhaave. Luister naar de conservator en lees verhalen over de collectie. En natuurlijk heel actueel: de tentoonstelling Besmet waarop wordt verteld hoe cholera ons leerde naar de experts te luisteren en hoe de overheden in 1771 ingrepen bij een uitbraak van de builenpest. 

Ook Naturalis kun je online bezoeken. Hier bezoek je een tentoonstelling over evolutie op de eilanden of kun je de mooiste museumstukken online bewonderen.

De Diepenveenveenmeteoriet bijvoorbeeld, een van de zes meteorieten die ooit in Nederland zijn gevonden. Of de Darwinvinken, vijf bruine en grijze vogeltjes met de pootjes omhoog. Niet de spectaculairste museumstukken, maar wel de kostbaarste, want deze vinken heeft Darwin eigenhandig verzameld op de Galapagoseilanden in 1835. 

Rijksmuseum van Oudheden zet de deur virtueel open via Indoor Street Views. Zo loop je door de Egyptische of Griekse zalen. Ook kun je een online audiotour maken over de tentoonstelling over Egypte of een online college volgen over de opgravingen in het graf van generaal Horemheb, die diende onder de beroemde farao Toetanchamon. Bij de Hortus Botanicus is eveneens online wat moois te zien. Nog meer tips nodig? Kijk op https://www.visitleiden.nl/nl/ontdek-leiden/specials/thuis-in-leiden/bezoek-virtueel-leiden 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief