‘Redactie’

Leiden heeft dertien musea. Archeologie, volkenkunde, wetenschap, natuur, kunst en lokale geschiedenis: je kunt je hart ophalen. Alleen bleven de deuren van veel musea het afgelopen jaar dicht om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen. Eén museum bleef en blijft open namelijk het nieuwe Singelpark. Daar kun je in de buitenlucht genieten van zes bijzondere kunstwerken. 

Vorig jaar werd het zes kilometer lange Singelpark officieel geopend. De laatste bruggen werden geplaatst, waardoor je een rondje rond de historische binnenstad kunt maken. Tegelijkertijd werd het startschot gegeven voor een driejaarlijkse tentoonstelling met als thema Welkom in Leiden!?

Met deze titel wordt gerefereerd aan het feit dat het huidige Singelpark ooit de grens van de stad Leiden vormde. Hier stonden de dikke muren die de vesting Leiden moest beschermen tegen vijanden en de door Leiden gekoesterde vrijheid moest verdedigen. De kunstwerken geven een eigentijdse kijk op dit gegeven én deze plek. 

Zo staat vlak bij Museum Volkenkunde een bronzen man op een paal, gemaakt door Fernando Sánchez Castillo. Deze kunstenaar liet zich inspireren door een foto van een vluchteling, die wacht op een goed moment om een Spaanse enclave in Marokko binnen te vluchten. In het Rembrandtpark staat een gele container in het gras met daar bovenop een vitrine. Achter het glas staat een machine die de makers Marta Volkova en Slava Shevelenko ‘Border remover’ hebben genoemd. In het Plantsoen staat tussen het voorjaarsgroen het kunstwerk van Harold de Bree, dat herinneringen oproept aan de onverbiddelijke grenzen rond het voormalige Oost-Europa. Op de Plantage staat een verwrongen kooi met meubilair van Joep van Lieshout. In het Huigpark staat het knalgele kunstwerk van het Rotterdamse collectief Observatorium. Het beeld met de naam ‘Tussentuin’ heeft allemaal zitelementen met daartussen allerlei grassoorten en heel veel bogen. 

Dus mochten de deuren van de musea ook dit voorjaar gesloten blijven, geniet dan van deze Leidse kunst in de openlucht. Wel een paar stevige stappers aantrekken. En blijf je toch liever thuis? Kijk dan op www.singelpark.nl  

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief