'Oegstgeest beschreven'
Dat Jan Wolkers in zijn beroemde boek Terug naar Oegstgeest zijn geboortedorp als inspiratiebron gebruikte, is algemeen bekend. Ook dat het dorp onder de rook van Leiden heel veel schrijvers huisvest. Maar wist u dat Oegstgeest ook is beschreven door veel andere schrijvers? Een kleine greep voor wie in de wintermaanden graag eens over dit bijzondere dorp wil lezen.
Wie interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog moet het boekje van Ellen Heessels over haar vader Jaap Klok ‘Van onderduiker naar inwoner’ eens lezen. Klok zat in de oorlog ondergedoken in Berlicum, maar was na de bevrijding betrokken bij de uitwisseling van Sassenheim en Oegstgeest met Berlicum. Ook kwamen er kinderen uit Berlicum naar Oegstgeest om daar drie maanden te logeren. Een ander verhaal over Oegstgeest tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelt Jan Reintjes, die bij het uitbreken van de oorlog op de hoek van de Juffermanstraat en de Emmalaan woonde. Hij deelt zijn herinneringen aan de oorlogsjaren en hoe hij na de bevrijding met de Canadezen mee ging. Ook archeoloog Ruurd Kok houdt zich bezig met de Tweede Wereldoorlog. Zijn boek Oorlogssporen in Leiden en omgeving laat zeven plekken zien die nu nog in Oegstgeest liggen. Vier andere plekken waren toen grondgebied Oegstgeest, maar nu Leiden.
Agnes van Brussel publiceerde dit jaar een boekje over ‘Een Leidse familie in de vorige eeuw’. Ze beschrijft daarbij het leven van haar opa die een café in de Geverstraat had. Het boekje is te koop in de boekhandels van Leiden en Oegstgeest.
Ook leuk is het boek van Freek Lugt met de titel Het sissen van de schaduw. Dit gaat over legenden in Oegstgeest en wat er waar en niet waar is. Hier lees je over druïden die vanuit Oegstgeest op Lugdunum uitkijken, Willibrord die de kerk uit de hemel wijdt en Vikingen die de omgeving plunderen.
Kortom, niet alleen schrijvers voelen zich thuis in Oegstgeest, ook over Oegstgeest is heel veel te schrijven. Genoeg te lezen voor een lange winteravond.