‘Op de bakfiets’

BFF Leiden
Morsstraat 25
2312 BK Leiden

Lemmy’s Bier- en Whiskycafé
Morsstraat 24
2312 BM Leiden 

We rijden de stad binnen via de majestueuze Morspoort, waar we de herinnering aan Marinus passeren, die ooit een vuurtje ontstak met grote gevolgen… Gelukkig treffen wij verder in de Morsstraat een totaal ander soort vlam aan: een waar vredesvuur. We worden verblijd door een onorthodoxe vriendschap tussen Lemmy’s en BFF. 

We betreden BFF, waar een gezellige sfeer hangt: losjes maar niet rommelig en netjes, maar niet te strak. Het is een beetje alsof je in een Chambre van een Chateaux bent gekomen met uitzicht op de uitstrekkende wijnvelden, met een centrale stamtafelbar omringd door allerlei eet-, en drinkwaar. Voor degenen die de kroeg als huiskamer prefereren, maar toch de verleiding van lekker eten niet kunnen weerstaan, geen probleem, de gerechten komen ook daar gewoon naar je toe.

De kaart is heel divers en houdt rekening met de vele eetwensen van onze plurale samenleving: van de verlichte vega(n) tot de conservatieve bitterbalfanaat, maar ook zeker met de progressieve borrelaar, want een zeewier-, of chorizokroket is niet ieders alledaagse kost. Mooie kwalitatief goede producten voor een hele schappelijke prijs. Op onze rijkelijk gevulde borrelplank, met onder andere garnalenkroketjes en een Thais kerriesoepje, springt de prachtig vers afgesneden vitello tonato er bovenuit en zien we de eerste tekenen van een zwoele zomer op de borrelplank tot leven komen.

Het concept van Sharing & Paring wordt hier heel breed toegepast. Niet alleen sharen & paren de zaken hun waar, maar de selectie op je borrelplank of van het nat in het glas, ligt in jouw handen. Er is een scala aan wijntjes die erbij passen, en voor de liefhebber is er ook een enorme Jopen verzameling! Uiteraard hebben we het hier over het bier, voordat er valse verwachtingen worden geschept… ‘Bier en wijn, daar gaan we weer…’ hoor ik de niche van notoire sterkdrinkers al stamelen… ‘Wij worden altijd vergeten!’ Maar wees niet getreurd! Hier wordt ook u gehoord en zelfs op uw wenken bediend! Want naast de klassiekere paring van bier en wijn bij eten, kunnen ook de whisky of gin fanaten hier een proeverij doen met bijpassende gerechten!

Daarnaast is de kaart ook nog eens zo flexibel als de stuurbewegingen van Max Verstappen: zo rijdt elke Grand Prix-zondag een special de kaart binnen, die symbool staan voor het land van de desbetreffende GP-zondag. Genieten met en tot de Max! Maar er wordt niet alleen stil gestaan bij het goud van Verstappen, want als straks de asperges zich ontpoppen, wordt er zeker ook aandacht besteed aan dit witte goud.
Een mooi vooruitzicht, die speciale avonden, maar die van ons is nog in volle gang! De hoofdplank wacht op ons oordeel. Een boterzachte, op de huid gebakken zalm ligt fier zijn lot af te wachten. Te rusten gelegd op een bedje van Provençaalse gegrilde groente met een dillesaus als frisse deken eroverheen geslagen. En of dat niet genoeg is, smeult daarnaast nog ‘van het bot vallende’ spareribs, beschildert met een hemelse laksaus. Die laklaag zal niet gaan vervelen, omdat het bier dat als basis wordt gebruikt, geregeld wordt afgewisseld. De vochtige doekjes zijn niet nodig: het is om je vingers bij af te likken!

Er vindt een mooie kruisbestuiving plaatst op de Morsstraat tussen twee verschillende werelden, die eigenlijk elkaars verlengde zijn. Een heerlijke gastronomische symbiose: de gezelligheid van de kroeg met de culinariteit van de Franse cuisine 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief