‘Op de bakfiets’

Hoor de bellen luiden, het dynamische duo is uit de culinaire winterslaap ontwaakt en in de bakfiets op zoek naar de bourgondische geheimen van Leiden. Dit keer een verborgen plek in de stad waar zich een rijke historie huisvest. Volgens een van de vele Leidse legendes is dit de plek waar ooit de majestueuze klokkentoren van de Pieterskerk neerkwam en net zoals de toren destijds, strijken ook wij neer in de Kloksteeg, bij restaurant De Klok.

Bij binnenkomst maakt de open keuken en de karakteristiek van het monumentale pand indruk. Een sfeervolle inrichting dat wordt gesierd door een speels doolhof van voor-, achter-, en bovenkamertjes. Gelukkig heeft de hamer van moderniteit hier niet huisgehouden en is het  klassieke karakter behouden, met een touch van nu. Het terras is gelegen in een van de meest idyllische steegjes van Leiden, die schuilt onder een oase van rust.

Vandaag neemt Mike, en zijn keukenkornuiten, ons mee voor een avondje verwennerij. Met passie en aanstekelijk enthousiasme wordt verteld over de wijnen en gerechten, waardoor je vanzelf wordt meegenomen in de gastronomische, maar zeer ontspannen sfeer. De keuzes van de wijn sluiten naadloos aan bij de gerechten en zijn verrassende combinaties. De smaakelementen in de wijn, van frisse zuurtjes tot subtiele pepertjes, komen elke keer terug in de gerechten. Het is daarom een aanrader om je volledig over te geven en je lot in de handen te leggen van de staf.

Zo begint de culinaire-vakantie met een huiscocktail, zowel een streling voor de tong als een lust voor het oog. De eyecatcher, een eigengemaakte bal van ijs, komkommer, limoen en tijm, geeft het een extra dimensie. Vakantie in een glas. 

Onze tocht zet zich door richting de Middellandse zee en al haar heerlijke vruchten. De avontuurlijke elementen in deze Fruits de mer, zoals eetbaar zand, een inktviskoekje van inkt en een mousse van zwarte knoflook, zorgt voor een onderscheidend karakter. Als je stil bent en even je ogen dichtdoet, hoor je de kabbelende golven van de Adriatische zee en waan je je in een pittoresk Italiaans vissersdorpje. 

De reis gaat door naar Madeira. En niet het beruchte glaasje Madeira van Ted, maar de welbekende maderasaus. De saus speelde samen met de malse diamanthaas een smaakvol concert, dat werd bijgestaan door het groente-orkest waar alle smaken van het palet in meespeelden. Waarbij de krokant gebakken ganzenlever de maestro was van dit klassieke stuk.

Met de Gewürztraminer sluiten we onze reis af, en dat niet in Duitsland, maar op het Spaanse land. Waarbij een rum doordrenkt sponzig koekje met ananas, mascarpone en basilicum, passievrucht en een bolletje kokosijs een prachtige smaakpartner blijkt te zijn. Een bitterzoet einde van een prachtige culinaire reis. Zoals het klokje bij de Klok tikt, zo tikt ie nergens!

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief