Wandelen, skeeleren, hardlopen en fietsen

Duinen, strand, Hollandse polders met molens en landgoedbossen. Wie even een frisse neus wil nemen, kan in het 071-gebied zijn hart ophalen. Wandelen, skeeleren, hardlopen en fietsen; het kan allemaal. Leuke routes en plekken vind je gemakkelijk door gebruik te maken van een zogeheten TOP, een Toeristisch Overstap Punt. Vier TOP-tips om lekker rond Leiden te toeren.

TOP Voorschoten

Vlak bij Leiden is deze TOP, bij hotel-restaurant De Gouden Leeuw, een geweldige uitvalplek voor een wandel- of fietstocht. Vanaf deze plek fiets je zo het gebied Duin Horst & Weide in, het open gebied tussen Den Haag en Leiden.

TOP Katwijk

Vlak bij de Zuidduinen is dit dé plek voor een mooie trip door de duinen en langs het strand. Vanaf de TOP rijd je zo de natuur richting Wassenaar in om bij Wassenaarseslag langs de duinrand terug te rijden. Leuk om even te pauzeren bij Pan van Persijn. Daar vind je restanten van de Atlantikwall en er is een fikse speelweide waar je prima kunt pauzeren. Vanaf de TOP kun je ook Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg inrijden. Maak een overtocht met het Valkenburgse pontje over de Rijn. Op zondag kun je hier gratis parkeren.

TOP Sassenheim. 

Vlakbij Hotel Van der Valk Sassenheim-Leiden is het een uitstekend beginpunt voor een wandel- of fietstocht naar en rond de Kagerplassen. Een paar kilometer verderop ligt het pittoreske Warmond met de vele dammetjes die naar de Leede leiden en het recreatie-eiland Koudenhoorn, waar je kunt inschepen bij de Heere Schouten om van en naar de Zwanburgerpolder te varen. Na een wandeling kun je je door dezelfde schippers laten overzetten naar het schiereiland Tengnagel. Je loopt over de rand van de vroegere polder die door zandwinning is veranderd in ’t Joppe.

TOP Zoeterwoude

Deze TOP ligt aan het Groene Hartplein. Uiteraard is dit dé plek om het groene hart van Nederland te verkennen. Hier ga je op weg om te fietsen en te wandelen door een uitgestrekt polderlandschap, waarbij de horizon nog wordt gedomineerd door molens en kerktorens. Bij deze TOP is ook een natuurspeeltuin en een boomgaard.

Wat is een TOP?

Een Toeristisch Overstap Punt (TOP) is een plek waar verschillende wandel- en fietsroutes samen komen. Een TOP is altijd goed bereikbaar met de auto en er is meestal een parkeerplaats bij. Handig als je hier wilt beginnen met een wandeling of de fiets meeneemt op de auto. Vaak zijn de parkeerplaatsen gratis en is horeca in de buurt. De tocht kan zo altijd beginnen óf eindigen met een kopje koffie of een maaltijd. Een TOP is herkenbaar aan een groene halm.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief