Veel te doen in bekroond
Rijksmuseum Boerhaave

European museum of the Year. Die titel kreeg Rijksmuseum Boerhaave in mei 2019 uitgereikt. Het Leidse museum komt daarmee in een prestigieus lijstje met het Rijksmuseum Amsterdam, maar ook het Guggenheim Museum in Bilbao of het Victoria en Albert Museum in Londen. 

Reden dat het Leidse museum deze prijs in de wacht sleepte, is de enkele jaren geleden doorgevoerde vernieuwing. In plaats van alleen te kijken en te lezen, stappen bezoekers nu in de wereld van wetenschappers en medici. Wereldberoemde objecten zijn voorzien van films, animaties, replica’s die je mag aanraken, maar ook verhalen van patiënten en educatieve games. Denk aan de ijzeren long, een groot apparaat waar een patiënt inlag met zijn hoofd naar buiten en waarmee hij of zij beademd kon worden. In de oude opstelling was dat een apparaat waarbij je via een bordje las wat het nu precies was. Nu is het ingepast in een van de nieuwe thema’s Ziekte en Gezondheid. In een ouderwetse ziekenhuiszaal kom je alles over het apparaat te weten en hoor je het verhaal van een jong meisje met polio dat nachtenlang in een ijzeren long werd gelegd. Tegelijkertijd lees en zie je alles over de moderne ontwikkelingen. Zo staat naast de ijzeren long nu een onopvallende tas met apparatuur waarmee je tegenwoordig zuurstof kunt krijgen. Ook over bevallingen en hartproblemen worden over vroegere én huidige behandelwijzen informatie en instrumenten getoond. 

Leuk is dat je in Rijksmuseum Boerhaave heel veel zelf kunt doen. Stel een diagnose als een echte dokter en behandel je eigen schaduw op een manshoog doek.  Of ontleed je eigen arm naast een schilderij uit de Gouden Eeuw. 

Het museum is ook geschikt voor kinderen. Niet alleen is het topstuk, het anatomische theater een aanrader, er is nog veel meer te zien en te doen. Zo kun je een dokterstas ophalen waarmee je op pad gaat door Rijksmuseum Boerhaave. Op schateiland Boerhaave ga je als chirurgijn of stuurman aan boord van een schip uit de 17e eeuw of je doet als een wetenschapper allemaal proefjes. Voor de jonge liefhebbers van wiskunde is een speciale route (voor 14 jaar en ouder of anders de juniorversie) en de tijdelijke tentoonstelling Spelen met wiskunde. Deze expositie is nog te zien tot 21 juni 2020. 

Het Rijksmuseum Boerhaave is gevestigd in de Lange Sint Agnietenstraat in Leiden en behalve op maandag (wel in de schoolvakanties) open van 10.00 tot 17.00 uur.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief