Leiderdorp toegang tot de Kaag

Denk je aan water en het maken van een leuke boottocht? Maak eens een rondje langs en rond Leiderdorp. Een verrassend tripje dat prima valt te combineren met een tocht richting Kagerplassen of de Leidse grachten.

De Rijn vormde eeuwenlang een belangrijke grens en verbindingsroute voor Leiderdorp. Hoe belangrijk water was voor de Leiderdorpers bleek wel toen in 1952 de resten van een eerste eenvoudige haven uit de achtste eeuw werden gevonden. Water speelde ook een belangrijk rol bij de industrie uit de 19e en 20e eeuw. Vele steenbakkerijen en pottenbakkers hadden hun bedrijf langs de waterkant gevestigd. 

Veel van die bedrijvigheid is verdwenen en het water rond Leiderdorp leent zich nu uitstekend voor de recreatievaart. Wie een bootje heeft, kan rond het dorp varen. Begin op de Rijn en kijk tegen de achterkant van de woonhuizen en winkels aan van wat ooit het winkelhart van Leiderdorp was. Hier kijk je in de tuintjes, zie je bij mooi weer fietsers langs het water gaan en wordt er gezwommen. Na een paar kilometer vaar je linksaf de Does op. Aan de rechterkant de uitgestrekte polders van het groene hart waar de horizon nog wordt gedomineerd door een enkele torenspits of molen. Een paradijs voor grazende koeien en in de lucht buitelende vogels.

Wie zin heeft om even aan te leggen of in een frisse duik, kan terecht in de Vadedo plas, waar een mooi zandstrandje lokt om te genieten van een zonnetje. Daarna vaar je door, langs de Meerburgermolen en de Munnikenmolen, waar je linksaf de Dwarswatering in vaart. Rechts het groen en links de nieuwbouw van Leiderdorp tot je op de Zijl komt. Rechtsaf ga je richting Kagerplassen en linksaf ga je weer richting de Rijn. Let wel even op de uit 1933 stammende Spanjaardsbrug, een verbinding met Leiden. Dit is dé plek waar Leiderdorp en Leiden al eeuwen met elkaar verbonden zijn sinds het water van de Rijn een uitweg zocht richting het Haarlemmermeer na het verzanden van de monding bij Katwijk. De brug heeft zijn naam gekregen omdat de Spanjaarden in mei 1574 over dat Haarlemmermeer naar Leiden trokken voor het beleg. Leiderdorp was één groot legerkamp en Leiden had vlak bij de brug een belangrijke schans. De toenmalige brug overleefde de belegering niet, maar werd verschillende keren herbouwd. De huidige brug is een rijksmonument, net zoals het brughuisje.

Wie genoeg gevaren heeft, hoeft nog niet weg uit Leiderdorp. In Winkelhof kun je lekker shoppen, in zwembad De Does kun je zwemmen en relaxen, in De Houtkamp kun je prima wandelen en er zijn genoeg plekken om een hapje te eten of nog wat te drinken. Wel even kijken of en wat er allemaal mag in verband met de coronamaatregelen, maar verder gewoon doen, dat dagje Leiderdorp.

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief