‘Oegstgeest’

Ooit woonde hier de beroemde professor Boerhaave. Nu kun je dagelijks heerlijk wandelen onder de grote monumentale bomen van landgoed Oud Poelgeest. Zeker in het voorjaar, want nergens bloeien sneeuwklokjes zo overvloedig.

Een fraaie toegangspoort geeft aan dat je het terrein van Oud-Poelgeest betreedt. Recht voor je het rijzige kasteel met de monumentale trap, imposante gevel en Anton Pieckachtige torentjes.  Links een koetshuis, boswachtershuis en een poortgebouw. Paadjes slingeren onder de grote loofbomen door waar een wit tapijt van voorjaarsbloeiers het voorjaar aankondigt. Als je je ogen sluit, heb je maar weinig fantasie nodig om de deftige dames en geleerde heren uit vroeger eeuwen te zien flaneren.

Het is deze middag stil in het tien hectare grote bos, dat verscholen ligt achter een villawijk van Oegstgeest. Op de achtergrond hoor je het geluid van het verkeer dat over de Oegstgeesterweg van en naar Leiden rijdt. Maar een groepje felgroene halsbandparkieten dat van boom naar boom vliegt, overstemt het geluid van de motoren met gemak. Hun luidruchtige gekwetter stoort de andere bewoners van het landgoed niet. Een roodborstje scharrelt over de grond terwijl twee merels onverstoorbaar doorfluiten.  De dieren trekken zich ook weinig aan van de bezoekers die over de kronkelige paden stappen en de frisse boslucht opsnuiven. Op een bankje bij de vijver, vlak na een mooi boogbruggetje, rust een ouder echtpaar uit. Ze hebben uitzicht op het kasteel en een paar tikkertje spelende kinderen op het voor het water gelegen grasveld. 

Niet voor niets wordt het landgoed soms het ‘geheim van Oegstgeest’ genoemd. Het is een prachtige plek om even te onthaasten. Wie meer kilometers wil wandelen, kan doorsteken naar het Leidse Hout of nog een kijkje nemen in de vlakbij gelegen heemtuin. Maar een rondje door de Oegstgeester villawijken en doorsteken richting het winkelcentrum, met veel bijzondere en exclusieve winkeltjes, is ook een aanrader. Alleen heb je daar wel veel fantasie voor nodig om de sfeer van professor Boerhaave terug te vinden 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief