‘Wandelen en fietsen’

Een park zonder einde. Heel veel treffender kan het Leidse Singelpark niet worden genoemd. Metalen bollen in bijna alle bruggen symboliseren de oneindigheid van deze groene strook rond Leiden die enkele maanden geleden officieel werd geopend. Deze winter kun je hier een frisse neus halen.

Het Singelpark is een rondje van ruim zes kilometer om de binnenstad. Tien jaar geleden kwam het idee op om alle groene stroken die rond de stad aan de singels liggen, met elkaar te verbinden. Inmiddels liggen er vijf nieuwe bruggen zodat alle groenstroken inderdaad met elkaar verbonden zijn.  En omdat het Singelpark door veel verschillende groepen Leidenaars wordt onderhouden, wordt het nooit saai. 

Zo is er het Plantsoen dat met de ronde lijnen alle trekken heeft van een Engels landschapspark. Ooit aangelegd als project om werklozen in de 19e eeuw aan het werk te houden en altijd al een populaire groene plek in Leiden. Nu is het onderdeel van het Singelpark, net zoals het Ankerpark, Huigpark en Blekerspark. Plekken die de afgelopen jaren wel flink onder handen zijn genomen en opgeknapt.

Een bijzondere plek in het Singelpark is het hoge bruggetje bij De Vliet. Dat was de plek waar de watergeuzen in oktober 1574 Leiden binnenvoeren. Maar ook de plek waar de pilgrims op 22 juli 1620 de stad verlieten, op weg naar Amerika. Onderaan deze brug, bij de Boisotkade, is een pilgrimstuin aangelegd met medicinale planten, mediterrane keukenkruiden en verfplanten als meekrap en wede. Er is maïs te vinden, een belangrijk basisvoedsel voor de pilgrims, nadat ze in Amerika waren gearriveerd. Ook hop, een ingrediënt voor bier, heeft een plekje in de tuin gekregen.

In het park staan inmiddels ook kunstwerken met als thema ‘Welkom in Leiden!?’. Hiermee wordt benadrukt dat Leiden al vierhonderd jaar een bolwerk van vrijheid is. Na het verslaan van de Spanjaarden

werd Leiden een toevluchtsoord voor mensen van verschillende religies en andersdenkenden. De vestingwallen uit de17e eeuw zorgden ervoor dat die vrijheid werd verdedigd. De kunstwerken geven een eigentijdse kijk op deze geschiedenis. 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief