'Winterpret met en zonder schaatsen'

Een strakblauwe hemel, een paar graden vorst en een prachtige pikzwarte ijsvloer. Niets fijner om dan de schaatsen van zolder te halen, een mooi meer of slootje op te zoeken en af en toe te pauzeren bij een koek en zopie met snert of warme chocolademelk.

Natuurlijk moet het eerst nog wel even goed gaan vriezen, maar als dat gebeurt zoals in begin 2021, kun je in het 071-gebied je hart ophalen. Maak eens een schaatstocht over de Kagerplassen en geniet van het weidse uitzicht op een winters landschap, gedomineerd door puntige kerktorens in de oer-Hollandse dorpen. Als je heel veel mazzel hebt, kun je op de Leidse grachten je schaatsen al onderbinden en zo richting Katwijk of richting de Kagerplassen schaatsen. Maar let op, het veiligst is het als er officiële Molen- en Merentochten worden uitgezet, want dan zijn wakken afgezet, is de ijsdikte op orde en zijn er EHBO’ers aanwezig voor als je valt. Wie echt niet (meer) wil schaatsen, hoeft niets te missen. Pak gewoon de fiets of doe wandelschoenen aan. Kijk vanaf de kant naar die pittoreske schaatstafereeltjes, die herinneren aan die prachtige eeuwenoude schilderijen in de grote Nederlandse musea. 

IJsbaan in de stad

Wie niet wil wachten op strenge vorst, kan in het hartje van de winter altijd terecht in Leiden. Daar worden in december de zogeheten Winter Wonder Weken gehouden en een ijsbaan in het stadscentrum is daar onderdeel van. Kijk voor de exacte tijden en informatie op www.visitleiden.nl/nl/highlights/winter-wonder-weken. Maar wil je eerder schaatsen of kun je met je noren niet uit de voeten op dit toch wel kleine kunstijsbaantje, ga dan eens naar de overdekte IJshal Leiden aan de Vondellaan. Daar kun je meters maken of je schaatstechniek oefenen. Verschillende ijsclubs geven hier trainingen voor beginners tot en met echte cracks, voor jong en oud. De IJshal is tot maart open.  

Landijsbanen

Als het een beetje gaat vriezen, kun je overigens al snel terecht op de landijsbanen in de regio. Zo ligt pal tegen Leiden de baan van de Warmondse IJsclub. Behalve lekker schaatsen, deze club heeft een eigen dweilmachine gebouwd en verhuurt ook schaatsen, heb je hier ook een mooi clubhuis waar je terecht kan voor je koek en zopie. Alleen om die reden een mooi doel voor een wandel- of fietstocht, want hier kijk je lekker warm naar het gekrioel op de ijsbaan. En wie nog verder wil wandelen, vanaf deze ijsbaan loop je zo de natuur in rond ’t Joppe.

Niet heel ver van Warmond ligt de ijsbaan in Oegstgeest. Ook in Leiderdorp, Voorschoten, Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Noordwijk kun je de ijzers onderbinden op een landijsbaan. Geen enkele reden dus om binnen bij de kachel te blijven. Dus zoek die schaatsen op of ga lekker te voet of met de fiets op pad. Geniet van de winter. 

Artikelen laatste uitgave

Kies een categorie

Archief